Milyen a jó favédelem?

Faanyagok kezelése, favédelem

 Az időjárás viszontagságai az „élő” anyagnak számító faanyagot igen hamar károsítják. A kezeletlen fa nagyon gyorsan öregszik, összeszárad, berepedezik vagy rothad, gombásodik és elszíneződik. A megfelelően kezelt és karbantartott fa viszont hosszú időn keresztül megőrzi szilárdságát és szépségét. Érdemes figyelemmel és hozzáértéssel, jó anyagok felhasználásával megőriznünk ezt az értékes, nemes matériát.

A faanyag védelmét bevonatrendszerben kell megvalósítani. A bevonatrendszer alapját képezi a pórustömítés, impregnálás, és a favédőszerrel való kezelése, vagyis a konzerválást jelentő farontó gombák, és férgek elleni anyagok (biocidok) bejuttatása a fa szerkezetébe. A fedőréteggel az időjárás károsító hatásai, a fa fontos alkotó elemét képező lignint bontó UV sugárzás, az erős felmelegedéssel járó kiszáradás és a nedvesség ellen kell védekezni. Ez a fedőbevonat lehet színtelen lakk, színes vagy színtelen lazúr, fedőfesték, vagy zománcfesték. A fedőbevonatok tulajdonságairól és használatukról a Lazúrozás és a Lakkozás cikkünkben térünk ki.
Gyakori hiba, hogy a fedőbevonatok alá nem tartják fontosnak a favédőszerek használatát, pedig lényegesen hosszabb élettartamúak a fedőbevonatok egy kezelt fán, mint egy kezeletlenen. A fa sajátos és aktív vízháztartását a favédő anyagok segítenek megőrizni.

 A faanyag védelmével kapcsolatban is célszerű figyelembe venni azt az általános igazságot, miszerint a megelőzés sokkal hatékonyabb, olcsóbb és gyorsabb, mint a kialakult hibák megszüntetése. Érdemes nagy gondot fordítani a fa védelmére. A legelső - és egyik leglényegesebb - szempont a faanyag minősége: csak tiszta, fülledés- és korhadásmentes fát kezeljünk és fessünk, más esetben a bevonatok sem fognak hosszú távú védelmet nyújtani a fának.

 A munka megkezdése előtt mérjük fel, mennyi anyagra lesz szükségünk. Ez nem könnyű feladat, mert a használati utasítások csak hozzávetőleges értékeket tudnak megadni. A fára felmázolandó pórustömítő, favédőszer, vagy lazúrféleségek anyagfelhasználását erősen befolyásolja a festendő fa milyensége, tulajdonságai. A már pórustömített, favédőszerrel kezelt fa kevesebb anyagot vesz fel. A puhafa szívóképessége erősebb, a keményfáé gyengébb, a kisebb nedvesség tartalmú fa több, a nagyobb nedvesség- vagy gyantatartalmú fa kevesebb anyagot szív magába.                                                                                                                               
 

Általános jó tanács: a fára fölhordandó bármilyen anyagot célszerű mártással vagy ecseteléssel felhordani, ugyanis ezek sokkal jobban "bemasszírozzák" a fába az anyagot, mint a szórás vagy hengerelés, így a felhordott szer jobban be tud szívódni a fába, tartósabb lesz a védelem, vagy épp a bevonat.

A piacon ma már sokféle kezelt, illetve feldolgozott faanyagot is árulnak. Ezeknek - a kezeléstől függően - nem mindig lehet, vagy nem mindig szükséges további védelmet adni. Általánosságban az mondható el, hogy ezen lemezek, forgácslapok, egyéb faanyagok szívóképessége azonnal látszik, ha máshogy nem, tapintásra. Amennyiben nem száraz fatapintású, hanem teljesen impregnált, akkor nem lehet további védőszereket és beeresztő anyagokat fölhordani, csupán a végső bevonattal (lakk, lazúr vagy a zománcfestékek alapozójával) mázolni. A szívóképeseket érdemes kezelni, hogy a végső bevonatokból (lakk, lazúr, pác, vagy zománc) ne rántsa ki a nedvességet.

  Pórustömítés 
 A fa védelmének fontossága és igénye az egyik legfeltűnőbb módon nyár végén szokott jelentkezni - mindenki láthatott már szálkásra száradt, beszürkült fakerítéseket, deszkázatokat és mindenféle fából készült alkalmatosságokat hosszú szárazság és nagy meleg után. Mindez a nap szárító hatásának és az UV-sugárzásának, a száraz, meleg levegőnek "köszönhető". Azonban ez nemcsak esztétikai probléma, mivel a szálkás, szerkezetileg szétesett fába ősszel és télen fokozottan beszivárog a nedvesség, nagyobb felülete van a gombáknak, algáknak a megtelepedésre. A pórustömítés tehát kiemelten fontos a fa fizikai állagának megóvásához, azonban nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy ez nem elég! A pórustömítés a favédelemnek inkább csak a szerkezeti védelmét képezi, de sajnos hibásan ezen beeresztő anyagokat gyakran általános favédőszernek tekintik. A pórustömítő beeresztők (legelterjedtebb a lenolaj vagy lenolajkence) nem alkalmasak gombafélék és rovarkártevők elleni védelemre! Inkább csak annyiban hasznosak ezek ellen, hogy a jobb állapotú fát kevésbé érintik a kártevő és a gomba, penész okozta problémák. Fordítva sokkal inkább elmondható, hogy a rovarkártevők és a megtelepedő "növényi kártevők", illetve penészgomba ellen használatos szerek alkalmasak beeresztésre is, csak kisebb hatékonysággal, főleg, ha az árukat is figyelembe vesszük. Amennyiben más kezelést nem végzünk, a fát tanácsos évente egyszer beereszteni ilyen pórustömítő olajokkal.
                                                              
A pórustömítő (beeresztő) felhordását 1 vagy 2 rétegben kell elvégezni. Ez természetszerűleg a fa állapotától függ, illetve attól, fogjuk-e utána favédőszerrel kezelni (és ha igen, hány rétegben). Mindez történhet mártással, illetve ecseteléssel. A fölösleget mindig el kell távolítani (ronggyal letörölni), kiváltképp ha utána mással is kezelni fogjuk, ugyanis a beeresztő olajok nehezen, lassan száradnak meg. Különösen fontos ez, ha utána vízbázisú anyaggal szeretnénk kezelni-mázolni.
 A manapság nagyon divatos kerti keményfa (pl. teak) bútorok ápolása-kezelése is ezen alapul. Ezekhez finomított, több adalékszert tartalmazó olajok szükségesek, melyek már nagyságrenddel gyorsabban száradnak, és általában már UV-sugárzás ellen is védelmet nyújtanak a fának a vízlepergető hatás mellett, tehát teljesen időjárásállóvá varázsolják a fát. Fölhordása és a fölösleg eltávolítása ugyanúgy történik, mint az általános pórustömítőknél.
 

 Favédőszerek                                                                                                                                                                                                                   

 A faanyagvédőszerek legáltalánosabb felhasználási célja a fából készült termékek rovar- és gombakártevők, illetve megtelepedő növények elleni megelőző védelmének kialakítása. Azonban ezek között több olyat is találunk, ami nemcsak megelőző kezelésre alkalmasak, hanem kármegszüntetésre is (leginkább gomba vagy rovarkártevők - pl. szú - irtására), sőt, akadnak olyanok is, melyek megfelelő mennyiségben fölhordva égéskésleltetésre is megfelelőek. A favédőszereket érdemes megkülönböztetni még aszerint is, hogy kristályosak (és vízben föloldandóak), vízbázisúak, avagy oldószeralapúak-e. Tanácsos a vízbázisú lakk, pác vagy lazúr alá "vizes" védőszert, oldószeres alá oldószeres anyagot használni. A kristályos védőszerek szinte kivétel nélkül elszínezik a faanyagokat (míg az oldott állapotban lévő védőszerek zöme nem), így azokat nem látható faszerkezetek védelmére (pl. tetőszerkezetek) használják. Használatuk csak a favédelemnél szokásos, ritkán használják, ha lakk, lazúr- vagy pácréteget kívánnak utána fölvinni.

                                                                                                                                                                                                                           A védőszerek nagy többsége kül- és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas, de tartósan vízben vagy földben való állásra nem elegendőek. A védőszeres kezelést - ha ez kivitelezhető - anyagonként más-más időközönként meg kell ismételni. Ezen anyagok impregnálják is a faanyagokat, ami azért is kedvező, mert általánosságban véve elmondható, hogy olcsóbbak a lazúroknál és festékeknél, így a drágább anyagból kevesebb fog fogyni. Azonban arra nagyon kell ügyelni, hogy ne telítsük túl a fát, ugyanis a lakkok, lazúrok és a pácok jobban tapadnak meg a fán, ha valamelyest beléivódnak! Amennyiben a következő réteg (pác, lakk, lazúr vagy fedőfesték) nem tud a telítődés miatt beleszivárogni, belekapaszkodni a fába, úgy arra kell számítanunk, hogy könnyebben el fog válni ezen utolsó vagy közbenső réteg a fától! Ez a valóságban úgy néz ki, hogy a fa a védőszer beivódása, megszáradása után is maradjon fatapintású, szívóképes. A favédelemmel kezelt fának élénkebb színe lesz. A sűrű szerkezetű keményfák sokkal érzékenyebbek a fentiekre, ezeket nagyon könnyű túltelíteni.                                                   

A favédőszerek fölhordására is az általános irányelveket célszerű figyelembe venni: az alapfelület legyen ép, tiszta, hordképes (degradálódott részek vagy beszívódást akadályozó maradványok eltávolítása, drótkefézés, csiszolás, portalanítás, tisztítás). Elsősorban ecseteléssel érdemes a fölhordást végrehajtani a jó beszívódás, bedörzsölés érdekében, de sok szernél ajánlják a mártást is (nemcsak a kristályos anyagból előállított oldatok esetén, amelyeknél nagyon elterjedt). A megfelelő védelemhez a termékinformációkban meghatározzák, hogy mennyi oldatnak kell beszívódnia a fába területegységenként. A kármegszüntető szerek esetén - ha fennálló szuvasodás kiküszöbölése a cél, a rovarjáratokba történő befecskendezés (fecskendővel) is bevált eljárás, sőt, kifejezetten javallt. Szórni csak megfelelő óvintézkedések mellett szabad ezen anyagokat.

Kapcsolódó termékeink:

 • Boróka fakonzerváló alapozó, vízbázisú
 • Lazurán Félolaj
 • Lazurán Lenolajkence
 • Lazurán Oldószermentes faanyagvédőszer, vízbázisú
 • Lazurán Kertibútor olaj
 • Lazurán Univerzális faanyagvédőszer, oldószeres
 • Lenolaj
 • Sadolin Base favédőszer alapozó, oldószeres
 • Sadolin Base Plus, vízbázisú
 • Sadolin Kertibútor olaj
 • Tetol FB oldat
 • Xylamon alapozó, oldószeres
 • Xylamon alapozó, szúölő, oldószeres